Okuyorum, öyleyse varım

Bu aralar okuma hızımı artırma, okuduklarımın sayısını çoğaltma ve çeşitliliği geliştire yollarına daldım. Dizi, film, sosyal medya iyi hoş da beynimi donuklaştırmaktan öteye geçemiyorlar. Evrimsel gelişmimizi tamamlamamız için okumak elzem. Hal böyle olunca her türlü teşvik ve araştırma önem kazanıyor.
 
Benim gibi siz de ne yapsam etsem, okuma konusunda kendimi geliştirsem diyorsanız, size ufak bir tavsiyem olacak. Bir süredir piyasada olan ama benim de son birkaç aydır takip ettiğim Goodreads uygulaması. Telefonunuza ya da tabletinize indirebileceğiniz, bilgisayar üzerinden ulaşabileceğiiz bu uygulama genel olarak size kitap veri tabanı sunmakta. Aynı zamanda okuduğunuz, okumakta olduğunuz ve okumayı arzu ettiğiniz kitapları da kaydedebiliyorsunuz. Hatta okuduğunuz kitabın hangi sayfasında olduğunuzu girerek okuma hızınızı da takip edebilirsiniz.
 
 
 
Geniş veri tabanı ile size sevdiğiniz yazar ya da türde okumak isteyebileceğiniz kitaplara ilişkin bilgi veren bu programda "challenge" özelliğini de kullanarak okudğunuz kitap sayısını da takip edebilirsiniz. Tabii işin esası sizin oturup, zaman ayırarak kitap okumanız olsa da ufak da olsa teşvik edici özelliği olduğunu inkar edemeyiz.
 
Ben kitabı okurken sayfaları çevirdikçe kokusunu almazsam zevk almıyorum diyen kağıt fetişlerinden değilseniz, diğer bir tavsiyem de e-kitap olarak kitap okumanız. Fiyatları fiziksel alacağınız kitaplara göre daha uygun olan e-kitapları tabletinizden, destekliyorsa bilgisayarınızdan, ekranı cücük kadar değilse telefonunuzdan okuyabilirsiniz. Tabii açın bütün kitabı telefondan okuyun demiyorum. Ama on dakika boş vaktiniz oldu, otobüste gidiyorsunuz, kimin kimi nerde nasıl haberlerini okumak yerine açıp kitabınızı okuyabilirsiniz. İnternete bağlı olduğu sürece bütün aletlerinizde program kendini güncelliyor, kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Örneğin tablette bir kitap okuyorsunuz. 152. sayfasında kaldınız. İşe, okula, sinemaya giderken yanınızda tabletinizi taşımak istemediniz. Hem telefonunuzda hem de tabletinizde aynı program olduğu için hooop kitabınızı 152. sayfadan okumaya devam edebilirsiniz. Her ne kadar ülkemizde e-kitap çeşitliliği az olsa da okuyacak bişi bulamıyorum denecek kadar da az değil. Özellikle Kobo uygulaması üzerinden İdefix ve türevlerinden aldığınız kitaplarınızı okuyabilir, adıgeçen kaynaklarda bulamadığınız İngilizce kitapları Kobo'nun kendi web sitesinden hoooop diye indirip okumaya başlayabilirsiniz.
 
 
Hayatta değerli sonuçları ancak çabalayarak kazandığımızı düşünürsek, kitap okumanın bize katacaklarına erişebilmemiz de totomuzu kırıp okumakla mümkün olacaktır. Sonuç? Yavaşça bilgisayarı kapatın ve ilginizi çeken bir kitabı açın. Kötü kitap yoktur geyiğine inanmayan biri olarak, kötü kitap mevcuttur. Mümkünse zamanınızı ve paranızı boşa harcamayın. Ancak okuma alışkanlığını kazanmak ya da duraklama yaşadığınız dönemler de hızlı okuyabileceğiniz, kötünün iyisi kitapları tercih edebilirsiniz. Sevgiler...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Gezi Notları: Bangladeş