Geliyor, geliyorrr, geldi....

Sonunda kış geldi. 6 sezon boyunca kış geldi, gelecek, geliyor derken 7. sezonu buz gibi bir havayla karşıladık. Game of Thrones, muhtemelen Lost'tan sonra dünya çapında en büyük popülariteyi yakalayan ve yine muhtemelen onun popülaritesini de kat ve kat geçen dizi olarak tarihe geçecektir.
 
Gelelim 7. sezona... Ben kitapları okumadığım ve 7. sezonun da kitabı olmadığından mütevellit, değerlendirmelerimi ancak önceki sezonları göz önünde bulundurarak yapabileceğim. 7S1B'ü izlemeden buraya gelenler olduysa da şimdiden vedalaşalım, spoiler yemeyin.
 
Bölüm içimizin yağlarını eritecek bir sahne ile açıldı. Bu sahne, Kanlı Düğün'ün intikamını alan Arya Üstat'ın "game on" deyip sahalarda esmeye başlayacağının habercisi oldu. Kaç Stark kaldı şunun şurasında diyeceğimiz bir ortamda, Arya'nın da söz sahibi karakterlerden biri olarak öne çıkması sevindirici. Yanılmıyorsam 5. sezonda Sansa'yla kavuşmanın eşiğinden dönmüştü. İkisi de böylece farklı yollarda ilerlediler. Bu sayede, Arya "faceless"ların sırrına vakıf oldu. Zaten, en başından ele avuca sığmaz hali ve anti-Sansa diyebileceğimiz akıllı bıdık durumlarıyla ileride önemli bir karakter olacağının sinyallerini veriyordu.
 
Kuzey'e gelirsek... Kuzey'de işler yoluna girmeye başlıyor, dört koldan gelecek savaş ihtimallerine karşın. Jon Snow, babasının izinden giden adil bir lider olacağını gösterdi. Sansa da sanki annesinin rolüne bürünecek gibi duruyor. Her ne kadar dizinin en kötü kararlarını alan kişisi olma konusunda ilk sırada yer alsa da artık akıllandığını düşünüyorum, en azından düşünmek istiyorum. Baelish faktörü var tabii. Sansa'nın arkasındaki gizli güç olup taht için mücadele etmek isteyecektir. Sansa, "el mi yaman ben mi" deyip Baelish'i hallederim ben deyip, yine oyuna gelebilir. Bakalım...
 
 
 
Bu sezon "Jon buraya, eller havaya" nidaları daha çok Daenerys Targaryen'le olabilecek bir ittifak, hatta mümkünse aşk meşk ihtimalleri için çıkıyor. Aylar öncesinden basına, karşılaştıklarını gösteren fotoğraflar da sızdı. Zaten Sam'in ak yürüyenleri yok eden ejdercamını Dragonstone'da olduğunu öğrenmesi, bu bilgiyi Jon'a uçurması ve eşzamanlı olarak Daenerys'in de Dragonstone'a yerleşmesi bu karşılaşmayı kaçınılmaz yapıyor. Sondan önceki sezonu izlediğimiz göz önünde bulundurulursa, bu sezonun daha akıcı ve olayların daha hızlı gelişmesi kaçınılmaz gibi duruyor.
 
Bran, yavaş yavaş yuvaya dönüyor. Önceki sezon bir gelişme olmayan Bran cephesinde bu sezon önemli atılımlar olacak belli ki. Önceki sezon üç gözlü kuzgun, kralla göz göze gelmesi ve geçmişe gidebilmesi gibi önemli mevzular gündeme gelmişken, geçen sezon sessiz sedasız geçirdi Bran.
 
Başkente uzanalım biraz da. Cercei, yıllarca arka planda yönettiği tahtı birden ve ummadığı bir şekilde elde etti. Yaşadıkları düşünülürse, çok aklı selim bir halde olduğunu söylemek zor ama yine de yıllardır kafasında şekillendirdiği bir yönetim ve strateji var. Bunu da illa ki uygulayacak. Jamie bu süreçte sağduyunun sesi olacak. Ama Cercei ne kadar dinleyecek emin değilim. Euron Greyjoy'un da Cercei aracılığıyla tahta ortak olma arzusunu da görmüş olduk bu bölümde. Tekinsizliğin sözlük karşılığı olan Euron,  Cercei'ye istediği değerli bir hediyeyi sunucağını söyleyerek ayrıldı. Benim tahminim Tyrion'u geri getirip, Cercei'e teslim etmeyi düşündüğü yönünde. Göreceğiz.
 
Bu haftanın özlü sözleri "North remembers" ve "Shall we begin?" oldu. Unutulması arzu edilen anlar, Sam'in yeni işi elbette! En anlamsız ve bence diziye yakıştıramadığım olay ise Ed Sheeran'a rol verilmesi. Ne gerek vardı ki böyle bir hamleye? Zaten göze batan donuk bir sahne olmuş. I ıhh.
 
Bütün krallıklarda siyasi hayattan eski toprakların hepsi - ölerek- çekildiği için yönetim artık ikinci nesillerin elinde. Birebir yönetim tecrübeleri olmadığı, babalarından öğrendiklerini kendi görüşleri ile birleştirip uygulama derdinde bütün karakterlerimiz. Bu da doğal olarak kendilerini kanıtlamaları için kralığı ele geçirmelerini gerektiriyor. Egonun kişinin en büyük düşmanı olduğunu anlayamayacak olan karakterlere muhtemelen bu sezon veda edeceğiz. Martin, bir iki kelle almadan, bunu da gösterişli bir şekilde yapmadan sezonu kapamayacaktır.  
 
Not: Diziyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyenler için önerim Game of Thrones Wiki.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Masalların gerçek sonları...