BFF Sorunsalı

Konu kadınlar olunca niyeyse erkekler çok ön yargılı yaklaşıyor, hemen belli kalıplara indirgeniyoruz. Yok kadınlar şöyle, yok kadınlar böyle! Özellikle kocamla (yılların evli kadınıymışım gibi bööle tabirler kullanmak ağır kaçıyor ya neyse) kadınların arkadaşlıkları üzerine hareretli tartışmalarımız oluyor. Efenim neymiş, kadınlar kısknçmış, birbirlerini çekemezmiş, o yüzden gerçek anlamda (bir erkeğin bir diğer erkekle kurduğu arkadaşlık-dostluk ilişkisi gibi) arkadaş olamazlarmış. Yok ööle bişi! Bu da bazı (niteliğini vurgulamak istemediğim) kadınların ortaya çıkıp, ben bir tek erkeklerle anlaşabilioruuummm demesi gibi bi mit!

Şimdi kadınlar ister arkadaşları ile olsun, ister dost dedikleri kişiler ile olsun, kıskançlık ve rekabet gibi hislere kapılabilir, inkar etmiyorum. Bu hisler zaten minimum düzeyde varoldukları sürece arkadaş, dost olarak kalabilirsiniz, yoksa ortalık mahşer yerine döner. Ama erkekler arasında hiç bir zaman bu hislerin varolmadığına da inanmıyorum. Bu insan doğasında kötülük yoktur, kötü bireyler vardır demek kadar saçma. Öyle ya da böyle vardır, bi bak. Sabah çorabını karısı olmadan bulamayan erkeğin bu tür hislerin varlığından haberdar olmaması kadar doğal bu. Arayın bulursunuz!



Sonracııma, bir kadının sadece erkeklerle anlaşabiliyorum olayına da anlam veremiyorum. Bir kadın iç dünyası olmadan, iç dünyasında yaşananları paylaşmadan imkanı yok duramaz. Yok flört ettiği adam aramamış, yok iki mesaj atmış ama üçüncüye cevap verememiş. Bu gibi konular hemcinsler arasında didik didik edilene kadar tartışılır. Yok ben cool bi insanım, gay friend'imle ya da "normal" erkek arkadaşımla bunları paylaşırım diyorsa, regl sancını, hangi lazer epilasyoncusuna gideceğini, düğün için makyajı nerde yapacağını, selülitlerini de mi onlarla paylaşacaksın? Yürü be, uydurma. Erkekleri de bööle bi yalanla kandırma, biz sıradan kadınlara leke sürme. Kadın uzaylı bir varlık olmadığı sürece zaten erkeklerle arkadaş olması, paylaşacak konuları olması çok doğal. Bunu farklı bir mevzuymuş gibi sunmaya çalışmak niye acaba?



Şimdi bu kadar kadınlar arasındaki arkadaşlık üzerine pozitif (?!) konuştuktan sonra kendi başıma gelen bir kaç arkadaş kazığından bahsetmeden geçmek istemem. Kadınlar duygusal olmakla ve bundan dolayı iş dünyasında yeterince iy olamamaktan eleştirilir falan ya, yok ööle bişi. Bir kadın gerektiğinde karşıdakini çatır çatır duygusuzca yiyebilir, yeri geldiğinde bir diplomat edası ile lafını sokar, kazığını atar anlamazsın. Mesela hiç unutmam lisede "çok yakın arkadaşım" falan diye etrafta dolaştığım bi kız vardı. Ben böyle yanılgılar içindeyken bir yıllık kazası ile düşüncelerim pufff oldu. O anlamsız yıllık yazıları alıp verme sürecinde bana gelip "canım, senin yzın bir tek benim yıllığımda olsa olur mu?" gibi anlamam on dakika alan bir cümle kurmuştu. Höö demiştim ilkin, sonra jeton tırınkkk diye düşünce çok kırıldığımı hatırlıyorum. Benim gibi melek (?!) bi insan o zaman ne tepki vermişti hatırlamıyorum ama sonun benim yazım herkesin yıllığında yer alırken o çok düşünceli, ince fikirli arkadaşımınki mamakta kuşlar tarafından çiğneniyordu. Kadından da, o duygusallığından da korkucan! Biraz yaşım büyüdüğünde bir diğer kazığı yine dost sandığım başka bir kızdan yedim. Üniversitedeyken hem okuyup hem çalışan bu arkadaşa pek bir yardım etme derdindeydim. Niyeyse ilkokuldan beri nerde ezik var, nerde mahsun var niyeyse kendime dert ederim. Kendi hakkını savunmakla çoğu kez uğraşmayan ben onların hakkı için carlarım. Neyse sonuçta o arkadaşım da her ödevde her sınavda ona yardım etmemin anlamını iyi niyet olarak değil de benim görevim olarak anlaması ile, bunu da başkaları ile istişare ederek bana verdiği değeri göstermesi ile tarihin karanlık sayfalarına karıştı. Yediğim bir kaç kazık daha var da artık onlara girmeyeyim.




Kısaca diyeceğim odur ki, erkekler ne derse desin kadınlar birbirleri ile dost olurlar ve bu dostluklar kendi dinamikleri içinde gelişir, devam eder ve bazen de biter. Hormonların cirit attığı vücutlarımızın ve iç dünyamızın erkeklerden farklı davranması çok doğal. Farklı olmak, kötü olmakla eş anlamlı değil. Biz kadınlar böyleyiz. Böyle olmasak Amerikalıların cuk diye yerine oturur şekilde kullandığı Frenemy kavramı hayat bulmazdı. Bu arada demeden geçmeyeyim, BFF (best friend forever)'i de mitlere ekleyebiliriz mi sanki acaba gibi mi sanırsam?

Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. O değil de JD ve Turk dehşet olmuş nasıl da özlemişim :D Eline sağlık yazı için de :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Gezi Notları: Bangladeş