Netflix: yeni bir yöntem

Dünya genelinde telif hakları konusunda yükselen tedbirler neticesinde torrent dediğimiz, bir zamanlar bağrımıza bastığımız oluşum artık yavaş yavaş bize veda ediyor. Hala çeşitli yöntemlerle hayatta tutulmaya çalışılsa da nerde 8 sezonluk diziyi bir akşamda indirdiğimiz, discografinin dibine vurduğumuz günler...
 
Artık çeşitli tv sunucuları ve internet üstünden üyelikler revaçta. Zaten YouTube'un kedi videosu izlenen ortamdan çıkıp yarı interaktif ve yarı profesyonel video kalite-içeriklerine dönüşmesi neticesinde TV yerine internet üzerinden içeriklere ulaşımın artışı ile torrentin suyuna kibrit suyunun dökülmesi birleşince, dizi ve filmlere internet üzerinden ulaşım artış göstermiştir. Amerika ve Avrupa'da yaygınlaşan abonelik sistemi yavaş yavaş ülkemize de sızdı. Bunlardan biri de Netflix.
 
Amerika menşeili Netflix, 1998'de ulusal çapta hizmet vererek işe girişmiş, 2013'te online hizmete başlamış. Ülkemize de 2016'da giriş yaptı. Dizi/film yayını yapan internet sitelerinde Netflix'te yayınlanan dizi ve filmlere ulaşabilirsiniz. Peki bu durumda neden Netflix'e para verip abone olacaksınız? Bu çarpıcı soruya cevabı birazdan verelim. Önce detaylara devam.
 
 
Abonelik hizmetine dahil olduğunuz takdirde 1 ay/10 gün gibi bir deneme süreniz var. Bu süreçte, abonelik başvurusu esnasında belirttiğiniz aletlerden Netflix'e ulaşabiliyorsunuz. Yani ben telefondan, tabletten ve tv'den girmek istiyorum diyorsunuz ve aboneliğiniz bu 3 kanal üzerinde aktif oluyor. Ya da sadece tablet istiyorsunuz. Buna göre ödeyeceğiniz ücretler ufak ufak artmakta. Önceleri Euro üzerinden ücretlendiren Netflix, yanılmıyorsam son iki aydır sabit bir fiyata çekti.
 
Peki Netflix'te neler var? Öncelikle kişiye özel hesap oluşturuyorsunuz. Ne demek bu? Şu demek. Evde kadın-erkek-bebeden oluşan bir çekirdek aileniz var diyelim. Hepinizin Netflix'e ulaşım yolu da var (tablet, tv,...). Ben Mrs. Baykuş adı ile bir profil oluştururken, beyim (?) Mr. Baykuş ve diğer bıdılık ise Minnak Baykuş diye profil oluşturuyor. Bu profil oluşturma esnasında siz sevdiğiniz film ve dizileri seçiyorsunuz. Böylece sizin profilinize özel tavsiyeler size sunuluyor. Netflix üzerinden film/dizi izledikçe de size özel tavsiyeler çeşitleniyor. Mesela minnak için pony'ler, Peppa Pig'ler havada uçuşurken benim için Gravity, Argo, İncir Reçeli çıkıyor(!). Evet, çok sayıda Türk dizi ve film de mevcut Netflix'de. Ayrıca birçok içerik için de Türkçe altyazı ve seslendirme seçenekleri de var.
 
Şimdi başa dönelim. Neden Netflix'e para ödeyeyim? Eğer film, dizi izlemeyi seviyorsanız, ayda ortalama 30 TL beni bozmaz diyorsanız, evde TV'de izlemeye başladığınız filmi vapurda, trende, otobüste işe giderken kaldığınızyerden telefonunuzdan izlemeye devam edebilirsiniz. Her türden, meşhur Kore dizileri dahil yüzlerce film ve dizi seçeneğine ulaşacaksınız. Bu arada görüntü kalitesi de HD olacak. İstediğiniz altyazı ve dil seçeneklerini ayarlayabileceksiniz. Yavrunuzun beynini köz patlıcana çevirmek için yüzlerce yol olacak yani. Eh tabii bu arada sizinki de minimum köz patates, köz biber olur. TV'yi açtığınızda da közlüğe devam, bunu da unutmayın. En iyisi kitap okumak da, hiç vaktim yok! Heheh.
 
İşte böyle. Netflixli olmak ya da olmamak, bütün mesele bu...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Gezi Notları: Bangladeş