Yaz, yaz, yaz, bir kenara yaz...

Gün geçmiyor ki kapitalizm beyfendi kılığında kanımıza işlemek için yeni bir yol bulmasın. Özellikle sınırlarının henüz yeni yeni yapılanmaya başladığı youtube, instagram, twitter gibi sosyal medya mecralarında adını reklam koymadan reklam yapma, "canım gerçekten ef-sa-ne" gibi acübik anlatımlarla samimiyim kılığında bir takım şahısların pazarlamalarına maruz kalma ihtimalimiz çok olası. Hal böyleyken bize kakalanan mallar, düşünceler, düşünce kalıpları ve idealler biz daha ayırdına varamadan içimize işliyor. Buna karşı koymanın yolu tabii ki bilinçli olmak. Hatta mümkünse bu mecralara bulaşmamak. Esasen mümkün ama işte insan doğası. Ölüyoruz kim ne ediyor, yiyiyor, içiyor görmeye. Yuval Hariri'nin kitabında belirttiği gibi insan ırkının dedikodu yapabilme kapasitesi bizi diğer hayvanlar arasında öne geçirmiş. Bakınız, bilimum yıllık evrim bile bu basit olayı içimizden atamamış. İlginç değil mi?
 
Gelelim konumuza... Sistem, şu bu eleştirisinin ardından konuyu daha farklı bir yere bağlayacağım. Hatta tersi bir şekilde bağlayacağım, eğer mümkün olursa :) eğer siz de benim gibi yukarıda tu kaka dediğim mecralarda vakit kaybeden bir insansanız illa ki şu kavramla karşılaşmışsınızdır: "bullet journal". Cinsiyet kadınsa tabii ihtimal daha yüksek. Bir de pinterest gibi google ötesi arama platformunun cazibesine kapıldıysanız ihtimal iyice yükseliyor.
 
Lafı dolandırmayalım, konumuza dönelim.. Son birkaç yıldır ajanda tutma mevzuu revaçta konulardan biri haline geldi. Hemen hemen her yerde pompalanan bireysel olma, kendine özgü olma (unique) mesajının bir uzantısı bu ajanda olayında da kendini gösterdi. Bir süre kafam kalındığında ajanda tutma, bunu kişiselleştime adına milyon tane elişi, etiket, bant, kalem ıvır zıvırı alma/satma trendi etrafı kasıp kavurduktan sonra minimalizmin konuya el atması ile karşımıza bullet journal çıktı.
 
 
Seksen laf ederek gelelim sadede... Bullet journal, şekline şemalin sizin karar vereceğiniz bir ajanda. Herhangi bir defteri alıp, tek bir kalemle, başka nesnelere ihtiyaç duymadan basit ajanda mantığını biraz çeşitlendirerek bullet journalınızı hazırlayabiliyorsunuz. Konu üstüne milyon blog, vlog, instagram hesabı ve pinterest mevcut. Ama temelinde bir index sayfası, yıllık, aylık, haftalık ve isterseniz günlük takvim hazırlayarak güncel kalabiliyorsunuz. Öyle afilli işlere girişmenize de gerek yok. İlaveten dönemsel sayfalar ekleyebiliyorsunuz. Örneğin aylık harcamalarınız, aylık uyku döngünüz, o sene gitmek istediğin yerler, okuduğunuz kitaplar, kilo takibi, rüya güncesi... Aklınıza ne gelirse ekleyebilirsiniz. Afilli olmasına gerek yok dedim ama isterseniz süsleyebilirsiniz de. Kendi yan sanayisini oluşturmuş bir alan bj. Tombow sulu boya kalemleri, dolmakalmeler, çeşitli kaligrafik yazılar ve bilimum bilimum ürün. Ecnebilerin dediği gibi: Sky is the limit.
 
 
Benim gibi düzensiz bir adamı bile düzenli yaptı demek isterdim ancak bir ayın sonunda kullanımım sınırlı olduğunu belirtmek zorundayım. Ama not almak, birşeyleri atlamamak için güzel bir yöntem. Özellikle de doğum yapan ve beyin dene organının bir kısmını yitiren kadınlar için pek kullanışlı. Benim amacım kullanımımı artırma. Size burada bj'im fotoğraflarını da paylaşmak isterdim, lakin şu an pek acemi işi gözükmekte. Gönül isterdi minimalist bir yol çizeyim. Ama boyama, çizme işine girince, eh yetenek de olmayınca milletin gözüne sokmaya gerek olmayan bir sonuç çıktı :) Dediğim gibi internette örnekleri pek çok. Bir araştırın derim.
 
Her ne kadar konu bullet journal üzerine şekillense de kişisel çıkış noktam yaşını başını almakta olan bir insan olarak dolmakalem kullanma arzumdan şekillendi. Lakin el yazım korkunç... Geliştirmek için çeşitli alıştırmalar mevcut internet üstünde. İşte onları araştırırken denk gelip, şans verdiğim bir konu oldu bj.
 
El yazısı, dolma kalem demişken, size bir blog tavsiyesinde bulunacağım. Bana Sıkça Yaz hem kalem dünyasına hem de yazı dünyasına dalabileceğiniz bir alem. Benim gibi kırtasiye ürünü düşkünüyseniz, zevkli okuma diliyle sizi sizden alıp bir çırpıda hatim edeceğiniz bir blog. Facebook sayfası da olan bloga uğramadan geçmeyin.
 
Not: Fotoğraflar www.bohoberry.com adresinden alınmıştır. Sözkonusu site bullet journal üzerine okuyabileceğiniz en kapsamlı sitelerden biridir. Muhakkak bakınız... 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Gezi Notları: Bangladeş