Bir Klasik: 12 Monkeys

Bana soracak olsanız tüm zamanların en iyi bilim kurguları nelerdir diye, en başta gelecek isimlerden bir Twelve Monkeys'dir. 1996 yılında sinemada ağzım bir karış açık izleyerek benliğimde yer eden bu film, belirli aralıklarla raftan çıkan dvdsi ile bir kez daha gönlümde ayrı bir yer edinir. Sürprizli sonu olan filmlerin ilklerinden olarak görebileceğimiz 12 Maymun, Film Noir kapsamına da sokabileceğimiz oldukça başarılı bir seyirlik sunmaktadır. Yönetmenin Brasil gibi başarılı örneklere imza atmış Terry Gilliam olduğunu da atlamadan söylemek lazım.

Bilmeyenler varsa diye konuyu kısaca özetleyeyim, film 1996'da vuku bulan bir salgın sonucu insanlığın çoğu hayatını kaybetmiş, kalanlar da salgının etkilerinden kaçmak için yer altına inmiştir. Gelecekte bilim adamları time travel olayını çözmüş ve veri toplayarak bu salgını başlamadan durdurmak gibi bir gaye edinmişlerdir. Kahramanımız -ki kendisi bence bu tür rollerin en başarılı aktörüdür, Bruce Willis-James Cole bu görev için seçilmiştir.

Film ilk dakikasından sonuna kadar yüksek tempoda seyretmekte ve sunduğu akılcı senaryo ile sizi koltuğunuza yapıştırmaktadır. Bruce Willis dışında o dönemde yakışıklılığı ile yıldızı parlayanBrad Pitt de yer almaktadır. Kendisi bir sex icon olarak görülüp ciddiye alınmayan Pitt'in perfonmansı "kıskananlar çatlasın" dedirtecek türde bir şölen sunmaktadır.

Sonrasında benzer nitelikte çok film izledik; Memento, Sixth Sense, vs... Ne var ki çıkış tarihi de göz önünde bulundurulursa ground-breaking filmlerden biridir. İzlememiş olmak bir kayıptan öte ayıptır! Donnie Darko izleyip ortalıkta tür üzerine ahkam kesen (bizim kuşağın sorunsalı tabii, şimdiler bilmez ne dediğimi :)) Sci-Fi izleyicisi olup bu filmi duymayan insanlar olduğunu görmek üzücü.

1995-2000 arasında Film Noir, Sci-Fi adına en kaliteli filmleri izlediğimi belirtmeden bitirmeyeyim. İleride yazılara konu olacak bu filmler arasında Se7en, Dark City, Existenz, Fight Club, The Fifth Element, The Devil's Advocate, Gattaca, Contact, Cube, The Matrix, ... Bu başlıklar bile sinema adına ne kadar verimli geçen yıllar olduğunu ortaya koyuyor bence. 90'ları sevmeyenler utansın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Masalların gerçek sonları...