Trailer mı Fragman mı?

Kitap almadan ya arka kapağı okursunuz, ya yazarı biliyorsunuzdur ya da kendinize göre bir seçim yönteminiz vardır. İş filmlere gelince ise yönetmen, oyuncu, konu vs derken benim için en belirleyici olan fragmandır. Film hakkında size bazen doğru bazen yanlış ama illa bir fikir verir.

Fragman kelimesi Fransızca kökenlidir ve kısaca tanıtma filmi anlamını taşır. filmden kesit manasını çıkarabileceğimiz bir anlam taşır. İngilizce'de ise bu sözcüğün karşılığı Trailer'dır. Trailer yani takip eden, arkadan gelen manasına gelir. Hıı, neden, nasıl? diyecek olursanız... Efenim, amerika'da ilk sinema dünyası ateşlenmeye başladığı dönem bizim izlediğimiz bu fragmanalr film bittikten sonra gösterilirmiş; yani neymiş filmin arkasından gellirmiş ;) Evvettt. O yüzden adı trailer olmuş. Ne var ki biz dahil dünyanın çoğunluğu bitiş jeneriğini izlemek gibi bir eğilimde olmadığı için bu trailer'lar boşa gidiyormuş. Dükkan sahipleri a.k.a. film yapımcıları bu olayı fark edip trailer'ları filmin başına çekmişler.

Merak edenler için, ABD'de ilk fragman 1913 Kasım'ın The Pleassure Seekers müzikali için gösterilmiş.

Ben fragman izlemeyi çok severim. Her biri 3-5 dakikalık bir film izleme keyfi sunar. Siz de benim gibi fragmanlardan hoşlananlardansanız, Apple'ın Sitesini öneririm.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Masalların gerçek sonları...