Usual Suspects

Uzak uzak diyarlarda, bundan yıllar yıllar önce iki kardeş yaşarmış. Jacob ve Wilhem adındaki bu iki kardeş okumaya, yazmaya çok meraklılarmış. Gel zaman git zaman, bu iki kardeşin aklına bir fikir gelmiş! Neden duyduğumuz masalları bir kitapta toplamıyoruz? İşte Grimm kardeşlerin yola çıkışı böyle olmuş. Takvimler 1800'lerin başı iken akademisyen ve dil bilimci bu iki kardeş, kafa kafa vermişler, bir masal kitabı hazırlamaya başlamışlar. Etraflarındaki herkesten bildikleri hikayeleri anlatmalarını istemişler. Köylülerden aristokratlara, Almanlardan İngilizlere kadar ne kadar bilinen masal, mit, öykü varsa dinlemişler. Bunların bazıları birbirleri ile aynıymış. Onlar da hikayenin özüne inene kadar hikayeyi didik didik incelemişler. Sene 1812 olduğunda, Çocuklar ve Aileler için Masallar kitabını yayınlamışlar. Ne var ki bazı hikayeleri o derece "karanlık" ve "korkunç"muş ki kitap pek de çocuklar için olmamakla eleştirilmiş. Yıllar içinde kitabı yeniden düzenleyip tekrar tekrar basmışlar. Günümüzde ise bildiğimiz bir çok masalın temelinde işte bu kardeşlere, Grimm'lere rastlıyoruz.




Hep söylene geldiği üzere, Holivud bir kısır döngü içine hapsolmuş durumda ve bunu aşmak için baya çabalıyor. Vampirler, Kurt adamlar, Zombiler furyasından sonra şimdi de yavaş yavaş masallar yüzeye çıkmakta. Disney ve Pixar çizgi filmlerinin hem çocuklar ahem yetişkinlere hitap etmesi, hatta bir kısmının sadece yetişkinlere hitap etmesi üzerine içimizdeki çocuğa dokunmak isteyen Holivud, bizi tekrar eskilere götürmeye çalışıyor. Şu aralar ekranlara "Once Upon A Time" ve "Grimm" eş zamanlı oalrak düştü. İkisi de tahmin edeceğiniz üzere masal alemi ile ilgili. İkisinde de ortak nokta gerçek dünyaya karışmış masal kahramanları.



Grimm, aslında alışageldiğmiz polisiye dizilerden biri. Bir suç işleniyor, cabbar ceval polisimiz peşine düşüyor ve adaleti sağlıyor. Grimm'deki polisimiz/dedektifimiz Nick Burckhardt (David Giuntoli) suçla savaşırken bir gün halasının onu ziyareti ile hayatı değişir (as usual!!!). Efenim, Nick aslında bir Grimm'dir. Grimm nedir derseniz? Grimm Kardeşlerin masallarındaki kahramanlar aslında gerçek haytta var olan canavarlar/yaratıklar. Ve bu kötü yaratıklar (!?) biz zavallı insan ırkının güvenliğini tehdit ediyor. Grimmler bu yaratıkların gerçek yüzlerini görebiliyorlar ve bu masallar aracı ile de insanlığa ifşa ediyorlar. Silly us! Anlamamışız. Neyse ki Grimm soyu devam etmiş de Grimmler onlarla savaşabilmiş. Nick de kendi özünü buluyor ve gerisi bildiğiniz hikaye.

Dizinin pilot bölümü Kırmızı Başlıklı Kız hikayesinden yola çıkarak hazırlanmış Bizim kırmızı başlıklı kız, kötü kurda yem oluyor ve suç dünyasının pencereleri açılıyor... Uzun uzun anlatmaya gerek yok. Açıkcası ben izlerken sıkıldım. Harry Potter sonrası etrafta türlüsü türeyen "aslında içimizdeki doğa üstü yaratıkların farkında mıyız?, yoksa ben de mi onlardan biriyim" filmleri/dizileri insana gına getirtmeye başladı. İlla kahramanımız özel biri olduğunu keşfediyor, onunla beraber biz de bilmediğimiz bir dünyanın sularında yol alıyoruz. Hımm çok banal yahu! Fikir orjinalmiş gibi mi geldi acaba yapımcılara diye sormak istiyorum. Orjinal ise nesi orjinal? Belki bir iki bölüm daha bakılıp karar verilebilir ama ı ıhh, olmamış...

Eğer gerçekten Grimm Kardeşler hakkında birşeyler izlemek istiyorsanız Terry Gilliam'ın yönettiği, Matt Damon ile Heath Ledger'ın oynaığı filmi izlemenizi öneririm. Hem vakitten tasarruf edersiniz, hem de gerçek anlamda bir görsel şölen izlersiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Masalların gerçek sonları...