Hüppp diye iç beni

Bir bilmecem var çocuklar! Haydi sor, sor... Kahvaltıda, her yerde çay niyetine içilir. Acaba nedir nedir? Güney Afrika diyince? Ha, ne, hööö!? Rooibos tabi ki. Nasıl bilemezsiniz!!!

Hollandalılar sömürgecilik deneyimlerini Güney Afrika'da kullanırken, dillerini yaymaktan da çekinmemişler. Roibos okunup, Türkçesi kırmızı çalı olan Rooibos Güney Afrikada yetişen bir bitkidir. Hollandalılar orada geçirdikleri sırada Afrikalıların çay niyetine içtiği bu bitkiyi keşfedip adına da kendi dillerinde kırmızı çalı demekten geri kalmamışlar. Ve biz dünya ahalisi bu Afrikalı bitkiyi Hollandaca adıyla çağırmaktan geri kalmıyoruz. Eh bazı şeyler kısmet tabi. Bir de zulu dilindeki söylenişi daha zor gelebilirdi.



Doğal olarak kafein barındırmayan bu bitkinin tadı gayet aromatik ve hoştur. Hafif tatlımsı bir tadı vardır ve kokusu da muhteşemdir. Avrupa'da çok yaygın bulunan Roibos çeşitli bitkilerle zenginleştirilerek geniş bir yelpaze ürünü sunmaktadır. Ballısından, vanilyalısına, portakallısından karamellisine çok, çok çeşidi vardır. Türkiye'de bazı ciks kafelerde anlamsız yüksek fiyatlara bir fincanını içme imkanı bulabilirsiniz. Gerçi o kafelerde earl grey bile uçuk fiyatlara satılıyor, o da ayrı mesele.

Efenim, kısaca deneyin, pişman olmazsınız. Eee olursanız da altı üstü çay, çok büyütmeyin, değil mi ama :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Masalların gerçek sonları...