Déjà vu, meowwww

Fransızca kökenli bir kelime olan Déjà vu, belli bir olayı daha önce yaşadığına emin olma hissidir, her ne kadar daha önce tecrübe edilen olay sadece bir riya ya da hayalden ibaret olsa da. Bu kelimenin isim babası Fransız Araştırmacı Emile Boirac. Kendisi bu olayı daha bir lisans öğrencisiyken çözmüş.

Deja vu, aslında beynimizn bize oynadığı bir numara. Yaşanan olaydaki bazı benzerlikler, bizi bu olayı daha önce yaşamış gibi hissetmemize yol açıyor. Buna benzer bir durumu Sigmund Freud da "uncanny" terimi ile açıklamıştır. Türkçede tam olarak karşılığının ne olduğundan emin olmadığım bu kelime (bilen varsa lütfen bilgilendirsin) de aynı şekilde bize hem tanıdık hem de tuhaf, hatta ürkütücü gelen deneyimler mansına gelmektedir.


Beyin bir derya, gel sen bunu anla şeklinde yola çıkan bu baykuş sabah sabah kafayı neden böyle kavramlarla bozdu derseniz... Siyah kedi, miyauwwww, Matrix'te bir değişiklik yaşandı, yoksa buuu, yoksa Deja Vu mu? dedirten bir olaya yeniden tanık oldum. İnternet dünyası genişledikçe içindeki hatalar da bir o kadar artmakta ve bizim gibi internetin ancak cıcığını çözebilmiş insanların ruhlarında vuku bulmakta! Kısacası, yine açmaya çalıştığım site, "Şu an sitede bir bakım gerçekleşmektedir, lütfen daha sonra yeniden deneyin" tarzı başından beni savmak için bir uyarı verdi. Ancak 2 saniye önce mutlu mesut sörflediğim bu ingilizce site bu hatayı "blah blah blah and some content has moved" şeklinde verince aklıma meşhur Matrix repliği geldi. Bakınızı olay şu şekilde gerçekleşir:

[Neo sees a black cat walk by them, and then a similar black cat walk by them just like the first one]


Neo: Whoa. Déjà vu.

[Everyone freezes right in their tracks]

Trinity: What did you just say?

Neo: Nothing. Just had a little déjà vu.

Trinity: What did you see?

Cypher: What happened?

Neo: A black cat went past us, and then another that looked just like it.

Trinity: How much like it? Was it the same cat?

Neo: It might have been. I'm not sure.

Morpheus: Switch! Apoc!

Neo: What is it?

Trinity: A déjà vu is usually a glitch in the Matrix. It happens when they change something.

Hey gidi günler, hey gidi hayatımızın teknolojisni değiştiren film Matrix... Bir arada "Tank, I need an exit!" üzerinde duralım isterim.

Neyse bu yazı bu kadar. Ben bileyim, daha çok bileyim diyenler için buyrun: Déjà vu ve Uncanny. Okuyalım, bilinçlenelim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Masalların gerçek sonları...