Happy Halloween

Yılın o zamanı geldi. Kaçınılmaz bir gerçek olarak. Happy Halloween!!! Her sene geliyor, etrafta kabaklar, kostümlü bebeler dolanıyor da "neden, ama neden" diye isyan edenlerden misiniz? Tam yerine geldiniz, buyrun.



Herşey çoook, çokkk önce başladı. Gidin geriye, geçin Jamie Lee Curtis'i, geçin "Gone With the Wind"i, geçin amerikan iç savaşını, geçin "Far and Away'i, geçin geçinnn. Eskilere ve uzağa gidin. Clive Owen'ın "King Arthur" filmi civarlarına kadar uzanın. Artık yakınsınız. Evet, herşey yine Galler, Drueller, Highlander'lar döneminde başladı. Orta Asya'nın bozkırlarının şamanları, Gallerin Druelleri iç güdüleri sonucu gelenekler, töreler oluşturmak amacıyla (hımm, demek doğal bir sonuç değil de kötücül amaçlar varmış bunların altında!) Samhein diye bir gün ortaya çıkarıyorlar. Hain Sam'le alakası olmayıp onların İskoç, İrlanda (artık siz ne derseniz o) dilinde Yazın Sonu manasına gelmektedir. Hasatın bitimi ile yani ışıklı günlerin sona erip yılın karanlık (İngiltere'de yaşarsan öyle olur tabii) kısmına geçildiği günü, eskilerini, atalar nur içinde yatalarını yani ölülerini anmak için seçmişler. All Saints Day olarak da adlandırılan bu gün de etrafı süslemek amacıyla da şalgamı, turp vs oyup kendilerine süs yaparlarmış. Hımm bişiler şekillenmeye başladı mı kafamızda, oynaşmaya başlayan gri hücreler var mı?

Gelgelelim ne oluyor? Ulu yazar Dan Brown'ın hayatımızın şifresini kıran kitabı Da Vinci Code'da anlattığı üzere Hristiyanlık doğuyor. Brown'a göre şamanizmden de izler taşıyan uyarlama din (ben değil, Dan diyo) Hristiyanlık etraftaki kötü çocukları, yani kendinden olmayanları temizlemeye başlıyor. Şamanlar büyücü, doğa anaya inana kadınlar cadı oluyor. All Saints Day ise insanların karanlık öğeleri (hani kutsaldı yahu?) Kilise'nin "bir güncük amma" izni ile kutlamasına dönüşüyor. All Saint adı sadece bir İngiliz müzik grubuna yadigar kalırken, günün ismi Halloween oluyor. Her ne kadar Halloween de İskoç dilinde All-Hallows-Even yani Azizler günü öncesindeki gece manasına gelse de 16. yüzyılda geçirdiği bu değişim ile içeriğini kaybetmiş olarak yoluna devam ediyor.



Zaman geçip de "Far and Away"e yaklaştığı sıralarda bir değişiklik daha oluyor. İngilizler hapishanelerinde ne kadar işe yaramaz haydut varsa onları yeni kıta Amerika'ya yolluyor. İngilizlerin sömürüsünden kaçmak isteyen İrlandalı ve İskoçlar da peşlerinden. Bu gerek din olsun gerek hayata ilişkin diğer konular olsun bu tutucu güruh alışkanlıklarını bırakmıyor. Ne var ki Amerika'da bir sürpriz karşılıyor onları. Karşılarına bal kabakları çıkıyor. Oymak oymaktır anlayışı eşliğinde bu sefer de onları oyup süs yapıyorlar.

 
















Aradan yıllar yıllar geçiyor, Jamie Lee Curtis'in il çıplak karelerinin ekranı süsleyeceği Halloween bir korku filmi olarak meydana çıkıyor. Zaten bu aşamaya gelene kadar ataların anıldığı gün çoluk çocuğun tuhaf giysilerle etrafta dolandığı, oyun mu şeker mi gibi laflar ettiği kapitalizmin süslü bir günü haline gelmiş durumda.




Şimdi ne olduğunu az buçuk anladığımız bu gün, yavaş yavaş Christmas benzeri bizim içimize de dolmaya başlasa da mesafemizi koruyoruz. Oyulmuş bal kabakları, kara kediler,cadılar ile bana göre Christmas'tan daha sevimli bir gün Halloween. Tam olarak 31 Ekim'e denk gelen Halloween zaten tv aracılığı ile damarlarımıza işliyor ve işleyecek. Bütün Amerikan dizilerinde öyle ya da böyle yer verilmesi dışında benim favorim The Simpsons'ın Halloween özel bölümüdür. En kafa bölümler bu temada karşımıza çıkıyor.


P.S: Bloglardan çok sayıda Baykuş Muffin tarifi buldum. İlk fırsatta deneyip, sizinle paylaşacağım. Bu aralar mutfaf evdeki kanepeden sonra en çok kullandığım mekan oldu. Hadi bakalım!!!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gezi Notları : Kamerun - Yaounde

Gezi Notları : Kuveyt

Masalların gerçek sonları...